torstai 19. huhtikuuta 2012

Rahkasämpylät



Kaapissa oli rahkaa, joka uhkasi mennä vanhaksi. Piti siis löytää joku ohje, mihin ne käyttäisin. Tällaista ohjetta sitten päädyin kokeilemaan ja tulipa maukkaita sämpylöitä.

6 dl vettä
250 gr rahkaa
2 pss kuivahiivaa
2 rkl hunajaa
0,5 rkl suolaa
2-3 dl kaurahiutaleita
1 dl kauraleseitä
1 dl ruisjauhoja
vehnäjauhoja
3 rkl öljyä

Lämmitä vesi melko kuumaksi ja lisää rahka joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Lisää hunaja, suola ja kaurahiutaleet, -leseet ja ruisjauhot, joihin on sekoitettu kuivahiiva. Sekoita tasaiseksi. Seos on aika velliä. Nou hätä.
Laita velli lämpimään paikkaa kohomaan. Kun se kuplii, lisää vehnäjauhoja sen verran, että taikinasta tulee kiinteää. "Ennemmin löysä kuin jämäkkä taikina" oli ohjeessa sanottu. En nyt sitten muista mistä tämän ohjeen otin. Lisää lopuksi öljy.
Kohota noin puolisen tuntia. Leivo sämpylöiksi. Kohota toistamiseen noin 20 minuuttia. Paista sämpylät 225 asteessa noin 12 minuuttia. Voit myös tehdä leipiä, jolloin paistat 175-200 asteessa noin 35 minuuttia.

Ei kommentteja: