keskiviikko 13. elokuuta 2014

Feta - Kirsikkatomaatti kasvispiirakka (gluteeniton)

















Tein ystävälle gluteenittoman kasvispiirakan. En ollut sellaista ennen tehnyt joten hieman piti tutkia asiaa.

Tarkkaa on, ettei muuta jauhopölyä ole leivottaessa tai säilyttäessä leivonnaista. Ja ettei jauhoa ole säilytetty "normi" jauhojen kanssa samassa kaapissa. Koska en tiennyt sietääkö ystäväni vieras tärkkelystä, päädyin ostamaan Semperin Finmix hienoja gluteenittomia jauhoja. Muutoin olisin tehnyt pohjan maissitärkkelyksestä.
Tarkkaa on myös, että voissa ei ole murusia muista leivistä tms ja että astiat, pöytä ja leivinliinat ovat puhtaita muista jauhoista. Jos leivot muitakin leivonnaisia samanaikaisesti, leivo ensin gluteenittomat leivonnaiset. Ja säilytä kuvun alla.

Pohjaohjeen sain yhdeltä nettiystävältäni, jolla on gluteeniton ruokavalio. Näin sain varmasti hyvän ja toimivan ohjeen. Päällehän voi sitten laittaa mitä haluaa ja mikä maistuu.


POHJA:

100 gr voita
2  dl juustoraastetta (emmental)
4 dl Semperin finmix gl. jauhoja


TÄYTE:

feta kuutioita
kirsikkatomaatteja
1 prk kermaa
2 kananmunaa
100 gr juustoraastetta
suolaa, pippuria


Nypi pohjaa varten voi ja jauhot. Lisää juustoraaste. Levitä n 26cm vuuan pohjalle ja reunoille leivinpaperi. Painele taikina pohjalle ja reunoille.

Sekoita kerman joukkoon munat, mausteet ja juustoraaste. Kaada pohjan päälle. Ripottele fetakuutioita täytteen päälle. Pese ja halkaise kirsikkatomaatit. Laita puolikkaan piirakan päälle. Paista 200 asteessa n 40-45 minuuttia. Koristele basilikanlehdillä ja kirsikkatomaateilla.



Laitan talteen toisenkin gluteenittoman piirakkaohjeen, jota ystäväni suositteli.

125 gr rahkaa
125 gr voita
1 tl leivinjauhetta
2.5 dl  Semperin Finmix hienoa / karkeaa

Sekoita rasva ja rahka sekaisin. Lisää jauhot. Anna levätä jonkun aikaa jääkaapissa. Taikina on löysähköä, joten jauhojen avulla saat sen vuokaan.


Kesäinen Britakakku
















Kyllä kerran kesässä tarvii marenkinen Britakakku tehdä. On se vaan niin hyvää. Tällä kertaa haastetta oli, kun osui kunnon hellejakso tätä tehdessä, joten marenki hieman kärsi vaan eipä tuo makua haitannut :)

Pohjan tein tällä kertaa niin, että laitoin ensin pohjan ja marengin siihen päälle ja paistoin ne heti. Sen voi myös tehdä niin, että esipaistaa pohjaa ensin n 10 minuuttia ja sit laittaa marengin päälle ja paistaa valmiiksi.

Ja tällä ohjella minä sen tein... aika perusohje mitä nettiä selailin. Hyvä oli että valkuaiset ja keltuaiset tuli kaikki käytettyä tähän, niin ei tullut ongelmaa että mihin ne loput sitten käyttää.


POHJA:

150 gr voita
1,5 dl sokeria
4 keltuaista
1,5 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta


MARENKI:

4 valkuaista
2 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
 

TÄYTE:

1 prk kermaa
1 prk vaniljarahkaa
marjoja/hedelmiä maun mukaan
tomusokeria maun mukaan


Vaahdota ensin huoneenlämpöinen voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten välissä. Lisää lopuksi maito ja jauho ( johon olet sekoittanut leivinjauheen) vuorotellen.
Levitä leivinpaperi pellille. Öljysin leivinpaperin kevyesti. Olin kuullut niin paljon
miten pohja tarttuu kiinni. En tiedä vaikuttiko vaiko ei, mutta hyvin irtosi. Levitä siis pohjataikina leivinpaperille. Tee seuraavaksi marenki.

Vaahdota valkuaiset puhtaassa kulhossa. Lisää pikkuhiljaa sokerit. Marenkin on valmista, kun se pysyy kulhossa kun käännät kulhon ylösalaisin ;)
Levitä marenkin pohjan päälle. Paista 175 asteessa noin puolisen tuntia, mutta tarkkaile sillä uunit ovat erilaisia.

Anna jäähtyä. Leikkaa pohja kahteen osaan. Vaahdota kerma melkein valmiiksi ja lisää rahka joukkoon. Levitä seos yhden kakkupohjan päälle ja ripottele marjoja päälle. Aseta toinen pohja päälle, laita kerma-rahkaa ja päälle marjoja. Sitten vaan kahvia kuppiin ja herkuttelemaan!

Muistathan, että tätä kakkua ei kannata täyttää kovin paljon ennen tarjoilua ettei pohjat pehmiä liikaa. Tosin hyvää se on sittenkin. Yks vinkki millä voi saada leivinpaperin hyvin irti, on käyttää pohja pelteineen hetken pakkasessa ja sitten vasta irrottaa paperi. Ja maidottoman version saat, kun käytät maidotonta voita sekä kauramaitoa.




maanantai 11. elokuuta 2014

Mustikkapiirakka















Tätä ohjetta on muutamasti kyselty, joten nyt otan itseäni niskasta kiinni ja päivitän sen tänne. Olen tehnyt tällä ohjeella tätä piirakkaa jo useamman kerran, mutta... se kun häviää parempiin suihin ennenkuin muistan ottaa kuvaa. Tämäkin kuva on napattu kun oltiin piknikillä piirakan ym herkkujen kanssa.

Ohjeen löysin Pullahiireltä. Tää on vaan niin hyvä. Tänään tehtiin pikku tyttömme nimpparikahville tätä piirakkaa ja mustikan seuraksi laitoin vähän punaisia viinimarjoja. Hyvää sekin!

Tämä on nopea tehdä ja vähällä tiskilläkin pääsee ;) Kaiken voi tehdä yhteen ja samaan kulhoon. Pohja on kuiva mutta ei hätää, kaikki menee hyvin ja hyvää tulee. Mieskin ensin kovin epäili pohjataikinaa mutta kehui lopuksi piirakkaa.

Ai niin, tein tämän isooooon piirakkavuokaani joka on 27-28cm halkaisijaltaan ;) Alkuperäisessä ohjeessa tämä oli tehty 24cm vuokaan. Olen käyttänyt leivinpaperia vuuan pohjassa ja reunoilla. Näin ei tarvii voidella ja vuoka on siisti tiskata... jos sopii tarjoiluun että paperia näkyy :)




POHJA:

3 dl venhäjauhoja
1 dl tomusokeria
100 gr kylmää voita


TÄYTE:

2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 prk kermaviiliä

mustikoita n 4 dl
2 rkl maissitärkkelystä


Sekoita pohjaa varten jauho ja tomusokeri. Lisää kylmä voi ja nypi joukkoon. Ota sivuun 1dl seosta. Levitä leivinpaperi vuuan pohjalle ja taita reunan yli. Kaada seos vuokaan ja painele se käsin pohjaan ja vähän reunoille.

Täytettä varten sekoita kaikki ainekset paitsi mustikat ja tärkkelys keskenään. Kaada seos pohjan päälle. Kaada mustikat kulhoon ja maissitärkkelys päälle. Sekoita hieman. Kaada mustikat lopuksi seoksen päälle ja ripottele sivuun laitettu pohjataikina päälle. Paista uunissa noin 40-45 minuuttia 175 asteessa. Tarjoile jäätelön tai vaniljakastikkeen kera.


torstai 3. heinäkuuta 2014

Hyydytetty mansikkakakku






















Kesä ja mansikat.... Tyttöjen kanssa pomittiin pihalla metsämansikoita niin alkoi niin tehdä mieli mansikkakakkua. Mielessä ollut jo jonkin aikaa kokeilla tällaista joten... nyt oli sitten se hyvä syy. Nopsaan tämä tulikin... neljässä tunnissa. Vaikka olis sen voinut aikaisemminkin pöytään tarjota.

Nopeuteen vaikutti pakastin. Jep, käytin kakkua pakkasessa tunnin verran. Se nopeuttaa hyydyttämistä. Sit nostin kakun jääkaappiin, jottei se kuitenkaan ihan jäädy. ( Tämmöisiä voi muuten pakastaa, ottaa sit vaan illalla jääkaappiin sulamaan ja seuraavana päivänä tarjoilee ;) )

Toinen kikka kolmonen mitä muisti nnyt kokeilla, oli sileät reunat. Niiden salaisuus on: öljy ja tomusokeri. Eli voitele vuoka kevyesti öljyllä ja tomusokeria päälle. Sit täytät kakun normisti ja avot on sileät reunat! Ja lähti niiiin helposti reunavuoka irtikin että ihan ihmeissäni olin. Mutta tätä kikkaa käytän ihan varmasti jatkossa.

Kakkupohja on ihan normi 2 munan suklaapohja. Täytteessä on kermaa ja rahkaa sekä hetken mielijohteesta kaupasta mukaan napattu metsämansikkajogurtti. Niin ja mansikanpaloja ja liivatetta. Ja vaikka itse sanon, tämä oli todella herkullinen, kevyt mutta maistuva. Mieskin kehui tätä vaikkei hyydytetyt kakut ole hänen suurta suosikkia.


POHJA:

2 kananmunaa
0,75 dl sokeria
1 dl jauhoja ( osan korvasin Van Houten kaakaolla)
1 tl leivinjauhetta


TÄYTE:

2 dl kermaa
1 prk vaniljarahkaa
1 prk metsämansikkajogurttia
tomusokeria / vaniljasokeria maun mukaan
 3 liivatetta
sitruunamehua
mansikkahilloa
mansikoita

maito
vaniljasokeri


Vaahdota munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kuivat aineet. Vuoraa 20cm vuoka leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan ja paista 170 asteessa kypsäksi. Nyt en seurannut aikaa, harvemmin muistan. Tarkistan tikulla kakun kypsyyden. Anna jäähtyä. Käännä kakku hetken päästä ylösalaisin ja anna vuoka olla päällä niin kosteus pysyy kakussa.

Laita liivatteet kylmään veteen likomaan, anna olla ainakin lähemmäksi 10 minuuttia. Vaahdota kerma viittä vaille valmiiksi. Lisää rahka ja jogurtti. Lisää sokeria maun mukaan. Tarvittaessa lisää mansikkahilloa jos haluat. Itse laitoin vähän mitä oli purkin pohjalla. Laita 2 rkl sitruunamehua ja pieni tilkka vettä kulhoon ja lämmitä mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois. Sulata liivatteet kuumaan nesteeseen. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos kermaseokseen sekoittaen samalla.

Kokoa kakku. Kostuta pohjaa hieman vaniljamaidolla. Sipaise mansikkahilloa pohjan päälle. Kaada puolet täytteestä hillon päälle. Pilko mansikoita täytteen päälle ja kaada sitten loput täytteestä kakun päälle. Anna hyytyä joko jääkaapissa yön yli tai pakkasessa. Minulla se oli pakkasessa tunnin verran ja sitten nostin sen jääkaappiin. Koristele mielesi mukaan. Me laitettiin mansikoita ja päivänkakkaroita ( jotka ovat myrkyttömiä ).


tiistai 17. kesäkuuta 2014

Poikien täytekakkuja




Täytteenä itsetehty mansikkahillo ja mariannemousse. Päällinen ja koristeet sokerimassaa ja marsipaania.




























Täytteenä kinuskia kondensoidusta maidosta ja suklaamousse. Päällinen pastavärillä värjättyä kermaa, hiekka dominokeksi murua. Reunoilla kermaa ja lakumattopaloja. Koristeeksi värillisiä viirejä ja krossi, pyörä ja mönkijä.






Täytteenä vadelmahillo ja mariannemousse.
Päällä kermaa, vihreä pastaväriä, marsipaanista päällinen ja traktori, hiekka kaurakeksiä.











 
Täytteenä vadelmahillo ja valkosuklaamousse. Päällä kermaa, tie marsipaania ja lakupaloja, reunoilla kermaa ja lakumattopaloja. Koristeeksi pojan oma auto ja lippu sankarin nimellä.































Täytteenä mansikka ja vadelmahilloa, valkosuklaamoussella. Päällinen ja koristeet marsipaania.


lauantai 7. kesäkuuta 2014

Sitruunatahna eli lemon curd















Mä vaan niiiin rakastan sitruunatahnaa. Voin lusikoida sitä suoraan purkista :P Tässä ohje, jolla teen sitä. Kannattaa maistella välillä tarviiko sokeria määrää lisätä. Sitruunoiden kirpeydessäkin on eroja, joten maistele....


Sitruunatahna (n 3dl valmista tahnaa)

2 sitruunaa
2 dl sokeria
2 kanamunaa
1 keltuainen
50gr voita

Pese sitruunat kunnolla. Raasta kuori ja purista mehu. Sekoita munat ja sokeri kulhossa. Sekoita joukkoon sitruunan mehu ja kuoriraaste. Siirrä kulho vesihauteen päälle ja vatkaa n 15 minuuttia, kunnes seos paksuuntuu. Nosta kulho pois hauteesta ja lisää siihen lopuksi voi. Anna jäähtyä, jolloin seos jähmettyy.



maanantai 2. kesäkuuta 2014

Pehmeä ja mehukas raparperipiirakka






















Jälleen on se aika vuodesta jolloin sitä saa.. . raparperia. Oman maan raparperi ei ole kauhea reho, mutta onneksi meillä on aivan ihana naapurin täti, jolla on kaksikin valtavaa reho.

Onhan blogissani monen monta ohjetta, mutta tämä on kyllä niin mehukas, että on laitettava talteen. Laitoin pohjaan vähän kanelia ja se maistui ihan kivasti siinä. Olisin halunnut laittaa kardemummaa, mutta se olikin loppu. Ensi kerralla sitten. Vaikka itse sanon, tämä onnistui täydellisesti paistonkin suhteen... ei liian kauan, eikä kuivunut. Njam! Kyllä maistui.

Alkuperäinen ohje on Suklaapeikolta ja TÄSTÄ pääset ohjeeseen. Itse puolitin ohjeen ja tein pyöreään piirakkavuokaan. Käynkin mittaamassa sen, kun kaverini haluaa sen tiedon kuitenkin ;) Joo, eli se on 27cm, pohjasta muutaman sentin pienempi.

Herkullisia hetkiä Sinulle!!!


POHJA:

200 gr vehnäjauhoja ( n 3,5dl )
1 tl leivinjauhetta
125 gr huoneenlämpöistä voita
65 gr sokeria ( vajaa 1 dl )
2 kananmunaa
himppusen suolaa
0,5 dl maitoa / kermaa
kanelia / kardemummaa

TÄYTE:
500 gr raparperia
30gr sokeria ( vajaa 0,5 dl )
1 tl vaniljasokeria


MURUSEOS:

50 gr huoneenlämpöistä voita
50 gr mantelijauhetta
50 gr vehnäjauhoja
40 gr sokeria ( vajaa 0,5 dl )


Tee ensin pohja. Vaahdota huoneenlämpöinen voi. Lisää sokeri ja suola. Sitten munat yksitellen. Kaada joukkoon maito ja sekoita tasaiseksi. Sekoita jauhot ja kaneli/kardemumma keskenään ja lisää ne taikinaa. Kaada taikina piirakkavuokaan, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Tasoita pinta.

Kuori, pese ja pilko raparperit pieniksi paloiksi. Sekoita joukkoon sokerit. Kaada palat pohjan päälle.

Laita huoneenlämpöinen voi kulhoon. Lisää joukkoon jauhot ja sokeria. Sekoita murumaiseksi seokseksi. Murustele seos raparperien päälle. Paista 175 asteessa n 40 minuuttia, mutta tarkkaile paistoaikaa, ettei pääse kuivuamaan. Nauti vaniljajäätelön tai - kastikkeen kera ( tietenkin ;) )