keskiviikko 26. joulukuuta 2007

Saaristolaisleipä





















Ohje ja rohkaisu kokeilla on saatu Maaritilta, kiitokset hänelle :) Tää on vaan niin paras ohje. Nimimerkillä juuri syönyt uunituoretta pehmeää leipää....


1 l piimää
75 gr hiivaa
3 dl siirappia
3 dl kaljamaltaita
3 dl kauraleseitä
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Voiteluun siirappia ja vettä


Liuota hiiva kädenlämpöiseen piimään. Sekoita muut aineet joukkoon. Anna kohota 1,5 tuntia. Voitele kaksi kahden litran vuokaa, tai kolme pahvista litran paistovuokaa. Jaa taikina vuokiin.

 Jos haluat perinteistä saaristolaisleipää, paista kaksi tuntia 175 asteessa. Voitele leivät puolivälissä ja uunista otettua vesi-siirappi seoksella.

Jos taas haluat pehmeää leipää, paista ensin tunti 175 asteessa ja voitele siirappi-vedellä. Alenna lämpötila 150 asteeseen ja paista vielä 15-30 minsaa. Ja voitele vielä lopuksi siirappi-vedellä.

Sitten, leikkaa viipale ja sipaise voita päälle. Muuta se ei tarvitse.

Ei kommentteja: