maanantai 9. toukokuuta 2016

Suklaakakku mustaherukkamoussella - Äitienpäivä 2016





















Omaa äitiä juhlistettiin suklaisella kakulla.

Pohjana oli tämä paholaisen kakku, jonka paistoin 20cm vuuassa. Olin vallan unhoittanut tämän ihanan pohjan.

Täytteeksi päädyin tekemään mustaherukkamoussen, kun pakkasessa vielä marjaa on riittämiin. Ohjenuorana käytin Kakkukatrin ohjetta, mutta tällä kertaa muokkasin sitä. Ja namia tuli. Tosin, muistiksi itsellenikin, laita ensi kerralla vain 4 liivatetta. Se riittää. Viidestä tulee kyllä hyvä vaikka kerroskakkuun.

Päälle rohkenin vihdoin kokeilemaan kovin kehuttua marenkivoikreemiä. Eikäpä suotta kehuta! Maku on hyvä, makea mutta pehmeämpi ja hieman parempi kuin perus voi-tomusokerikreemi. Lisäsin vielä blogiystäväni Päivin suosituksesta tuorejuustoa kreemiin kun kuorrutin koko kakun sillä. Ja se oli todella herkkua! No, ihan lusikalla en kulhosta söisi mutta kakun päällä loistava. Sitä oli aivan ihanaa levittää kakun päälle ja kuorruttaa.

Kreemin päälle kokeilin taas suklaaganachea. Tällä kertaa koostumus oli hyvä, mutta kuten näkyy... levittämistä on syytä vielä harjoitella. Mutta tästä on hyvä jatkaa.......

Kukkakoristeet ovat sokerimassaa, jonka värjäsin pastavärillä. Kolme sydäntä kuvastaa äitini kolmea lasta.



MUSTAHERUKKAMOUSSE


2 dl kuohukermaa
1 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
100 gr vaniljarahkaa
1 dl maustamatonta jogurttia
2 dl mustaherukkasosetta
tomusokeria maun mukaan
4 liivatetta


Mustaherukkasoseen keitin hillo- ja marmeladisokerilla ihan paketin ohjeen mukaan.  (Olen siihen tykästynyt kun sitä ei tarvitse niin paljon. Ei tule niin makeata hilloa. ) Soseutin vielä hillon sauvasekoittimella. Toinen vaihtoehto on paseerata sose siivilän läpi.

Vaahdota kerma ja vaniljakastike erikseen. Lisää rahka ja jogurtti vaniljakastikkeen joukkoon. Laita liivatteet kylmään veteen likomaan 5 minuutiksi. Lämmitä puolet soseesta kattilassa. Purista liivatteista liika vesi pois. Sulata ne lämpimään soseeseen. Lisää loput soseesta joukkoon, niin että se hieman jäähtyy. Lisää hilloseos vaniljakastike-seokseen. Kääntele lopuksi mukaan kerma. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa tomusokeria.

Kakkupohjan paistoin päivää ennen täyttämistä.
Leikkaa pohja kolmeen osaan ja kostuta pohjat omenamehulla. Laita alimmaiseksi kakkupohjan päällinen. Itse sivelin ensin ohuen kerroksen mustaherukkahilloa pohjan päälle. Kaada puolet moussesta päälle. Tee toinen kerros samoin. Päälimmäiseksi tulee kakkupohjan pohjapala. Näin kakun pinnasta tulee tasainen. Laita kelmua päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa.


Kuorruta marenkivoikreemillä. Ohjeen löydät täältä.


SUKLAAGANACHE

1 levy Pandan tummaa suklaata ( 145 gr )
1,2 dl kuohukermaa
2 rkl glukoosisiirappia ( ei välttämätöntä )
1 rkl voita

Rouhi suklaa kulhoon. Lämmitä kerma ja glukoosisiirappi kattilassa, mutta älä keitä. Kaada lämmin kerma suklaan päälle ja anna seistä muutama minuutti. Hämmennä varovaisesti. Älä kovasti jottei synny kauheasti ilmakuplia. Lisää voi. Anna suklaaganachen hetken jäähtyä. Kaada ganache kakun päälle ja levitä joko kakkua hieman kallistelemalla tai palettiveitsellä tms ( jonka olet huuhdellut kuumalla vedellä ja kuivannut ) . Levitystapoja on monia joten on vain löydettävä itselleen se parhain. Yksi tapa on ensin pursotuspussin avulla valuttaa ganache reunoille. Ja vasta sen jälkeen kaataa keskelle kakkua enemmälti. Taidan kokeilla tuotakin keinoa kun tulee tilaisuus.
<3 p="">
<3 p="">
<3 p="">

Ei kommentteja: