maanantai 11. maaliskuuta 2013

Sämpylät siemenillä















Oltiin viikonloppuna reissussa ja yövyttiin Jyväskylän Scandicissa. Aamiaisella oli tarjolla TODELLA hyvää leipää, missä oli PALJON siemeniä. Siitä tuli taas innostus kokeilla sämpylöitä siemenillä. Tarvii hankkia iso leipävuoka, niin vois tehdä leipiä. Joo, voihan niitä tehdä ilman vuokaakin :D mut vuuassa niistä tulisi kivan muotoiset. Mutta tässä ohje, jota kokeilin nyt ja kun mies niiiin kehui näitä... laitetaanpa talteen niin voin tehdä toistekin. Alkuperäinen ohje oli Glorian Ruoka ja & Viini-lehdestä, mutta minä löysin sen täältä ja tietysti sitä tuli vähän muokattua : )



n 20 kpl sämpylöitä

1,5 dl paahdettuja auringonkukansiemeniä
0,5 dl kurpitsasiemeniä
5 dl lämmintä vettä (+42 asteista kun käytin kuivahiivaa)
1 pss kuivahiivaa
0,5 dl hunajaa
3,5 dl kaurahiutaleita
4 dl grahamjauhoja
2,5 dl spelttijauhoja
2,5 dl vehnäjauhoja
50 gr pehmeää voita
n 1 rkl suolaa


Paahda ensin auringonkukansiemenet kuivalla, kuumalla pannulla kullan keltaisiksi. Sekoittele niitä välillä. Varo polttamasta niitä.

Sekoita kulhoon kaurahiutaleet ja grahamjauhot sekä kuivahiiva. Lisää reilusti kädenlämpöinen vesi sekä hunaja. Sekoita. Lisää spelttijauhot ja vehnäjauhot joukkoon ja vaivaa koneessa noin 10 minuuttia.

Lisää sitten siemenet, voi ja suola. Vaivaa vielä 5 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja nosta uuniin kohoamaan noin tunniksi.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa ilmakuplat pois. Leivo sämpylöiksi. Voitele sämpylät ja ripottele pinnalle vielä siemeniä. Peitä liinalla ja kohota vielä puolisen tuntia.

Lämmitä uuni 225 asteeseen ja aseta vuoka, jossa on vettä niin uunin pohjalle. Tämä niksi siksi, että saat rapeakuoriset sämpylät. Paista... kauanhan mulla ne oli uunissa... vartti... 20 minuuttia... mutta kuitenkin kunnes ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä :)  Ja oli herkullista...



Ei kommentteja: