perjantai 4. lokakuuta 2013

Kanelipullan päivä 4.10
















En sitten vaan voinut olla leipomatta näin kanelipullan päivänä :P Eli taikina tulemaan ja täyttäköön pullan tuoksu kodin.
Jotain uutta halusin, joten googletin erilaisia täytevaihtoehtoja voi-kaneli-sokerille. Ja tätä rahkakreemiä päädyin kokeilemaan. Koska täyte oli sen verran makoisaa, on se laitettava talteen tulevaa varten. Tämä täyte toimii varmasti oikein hyvin pitkoissa ja kun täyte on päällä. Ohjeen löysin Onnelasta .Tein puoli taikinaa perinteisiä kanelipullia ja toisen puolikkaan tällä kreemitäytteellä. Täyte riittää koko taikinalle eli puolita määrät, jos teet vain puolikkaalle kuten minä. Pullien lisäksi rahkakreemi soveltuu myös marjapiirakoille, mitä voisi kyllä kokeilla.


Perinteinen pullataikina:

5 dl kunnon maitoa ( eli punaista )
1 pkt hiivaa ( tai 2 pss kuivahiivaa )
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
2 tl suolaa
150 gr voita huoneenlämpöisenä
jauhoja ( n 1 kg )


TÄYTE:

200 gr voita
250 gr rahkaa
0,5 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl vaniljakreemijauhetta


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva ( olen nykyään lisännyt myös kuivahiivan nesteeseen ja ainakin minulla on tämä toiminut varmemmin / paremmin kuin että lisäisin sen jauhoihin )
Lisää sokerit, kardemumma ja muna. Lisää jauhoja vähitellen välistä aina sekoittaen hyvin. Lisää pehmeä voi ja suola. Suola oli hyvä lisätä loppuvaiheessa ( syystä mitä en nyt muista mutta ... ) Alusta taikina kunnes irtoaa reunoilta, mutta varo lisäämästä liikaa jauhoja ettei pullista tule kovia. Taikina saa ennemmin hieman tarttua käsiin, sillä aina voit kohotuksen jälkeen lisätä jauhoja. Anna kohota max tunti. Itse kohotan taikinat kulhossa leivinliinalla peitettynä uunissa, uuninlamppu päällä. Lämpöä saa valosta eikä takuulla saa vetoa. Enivei.... Sillä aikaa kun taikina nousee, tee täyte.

Sulata täytteen voi ja anna sen jäähtyä. Lisää siihen loput aineet ja sekoita sähkövatkaimella kuohkeaksi keltaiseksi vaahdoksi. Vaahto on lastalla hyvin levittäytyvää.

Jos teet perinteisen voi-kaneli-sokeritäytteen, kannattaa sekin sekoittaa valmiiksi. Näin täyte ei kuulemma kuivata pullaa. Tiedä sitten...

Nostatuksen jälkeen vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli puolikas suorakaiteen muotoon. Levitä täytettä päälle. Tee joko perinteisiä pullia tai solmupullia kuten minä tein tällä kertaa. Eli käännä kolmasosa levystä keskelle päin, ja toinen kolmasosa sen päälle. Leikkaa nyt ohuita suikaleita, noin 1 cm levyisiä. Kierrä "kierteelle" tämä suikale ja tee solmu. Laita paperivuokaan.

Anna hetki kohota. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele pullat munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista kullanruskeiksi. Nauti kylmä maidon kera! 


Ei kommentteja: