torstai 22. elokuuta 2013

Omena-karamelli-pähkinä kakku













IHANAA!!! Omenakausi on alkanut ja voi taas tehdä vaikka ja mitä omenasta, hilloa ja mehua unohtamatta. Mutta ihan vielä ei ole niiden aika, joten leivotaan herkkuja :P

Tämän ohjeen löysin täältä ja täytyy sanoa, vei kyllä mun kielen mukana. Suosittelen kokeilemaan, jos makkia maistuu ;) Ohje on helppo ja nopea tehdä.

Periaatteessa tämän voi tehdä oman mieluisan omenapiirakan päälle. Keittää vaan kinuskikastikkeen, kaataa piirakan päälle ja itselleen mieluisat pähkinät päälle. Itse käytin tällä kertaa saksanpähkinöitä ja totesin ne hyviksi. Mutta, miksi ei kävisi suolapähkinät ;)


POHJA:

150 gr voita
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
2 rkl maitoa


Omenoita

KASTIKE:

2 dl kermaa
1,5 dl fariinisokeria
30 gr voita
vajaa 0,5 tl suolaa

saksanpähkinöitä tai muita pähkinöitä


Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja fariinisokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten välissä. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kuivat aineet sekä maito vaahtoon. Kaada taikina voideltuun vuokaan. ( mainittakoon että itselläni oli 26cm vuoka ja jäi aika matalaksi )

Kuori ja poista siemenkodat omenista. Leikkaa lohkoja, jotka upotat taikinaan.

Paista 175 asteessa n 45 minsaa tai kunnes kypsä, tarkista tikulla. Ihan kuivaksi ei kannata paistaa ;) Murusta pähkinät pienemmäksi ja laita uuniin paahtumaan 10-15 minuutiksi. Tarkkaile etteivät pala, sillä saavat siitä palaneen maun :(

Keittele kastike, sillä aikaa kun piirakka paistuu.
Kaada kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä hiljalleen noin 10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja lisää voi. Anna jäähtyä hetki ja lisää suola.

Anna piirakka hieman jäähtyä. Kaada puolet kastikkeesta piirakan päälle, ripottele pähkinät päälle ja kaada loput kastikkeesta vielä päälle. Jos säilytät piirakkaa jääkaapissa ennen tarjoilua, voit hetken käyttää sitä mikrossa ennenkuin tarjoilet, niin saat kastikkeen hieman pehmeämmäksi.

Tarjoile vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera. Mutta maistuu se ihan yksinäänkin :P



Ei kommentteja: