lauantai 19. helmikuuta 2011

Pataleipä - leipä vaivaamatta



Olin lukenut lehdistä ja blogeista tästä leivästä ja se kuulosti aika oudolta. Voiko tämä tapa toimia??? Pakkohan tätä oli itse kokeilla, sillä tämähän olisi enemmän kuin kätevä tapa tehdä hyvää leipää pienellä vaivalla. Ja se kyllä toimi!!! Tästä tuli pehmeää leipää rapealla kuorella ja makua voi vaihdella jauhoja vaihtelemalla.

4 dl kädenlämpöistä vettä
1/3 tl kuivahiivaa
1 tl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyväjauhoja
5 dl vehnäjauhoja

kannellinen pata/kattila joka sopii uuniin

Sekoita jauhot, suola ja hiiva. Lisää lämmin vesi. Sekoita vain sen verran, että kaikki on sekaisin. Taikina on löysähköä ja tahmeaa. Peitä kulho kelmulla ja liinalla. Anna seistä huoneenlämmössä 12-20 tuntia. KYLLÄ, luit oikein. Itse tein taikinan iltapäivällä ja paistoin leivän sitten seuraavana päivänä.
Kun se on noussut ja sinulla on sopiva hetki, jauhota leivinliina REILUSTI. Kaada taikina liinalle. Käännä taikinan ulkoreuna keskelle neljältä sivulta. Toista. Kääri liina leivän ympärille ja anna nousta vielä 2 tuntia.
Laita kannellinen pata uuniin ja lämmitä se 230 asteeseen. Kippaa taikina liinasta kuumaan pataan ja kansi päälle. Paista uunissa noin 30 minuuttia. Ota kansi pois ja paista vielä 15-20 minuuttia, kunnes pohja koputtaessa kumisee. Anna jäähtyä ja NAUTI! Suosittelen kokeilemaan. Tämän helpompaa leivän teko ei voi olla. Vai voiko?

2 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Tein tätä, mutta leipä jäi kattilan pohjaan pahasti kiinni. Ei tainnut sitten olla ihan kypsä, tai jotain meni pieleen.

rmäkynen kirjoitti...

Laita jauhoja kattilan pohjalle niin
ei tartu kiinni. Tai sitten voit
kokeilla myös että öljyät hiukan
kattilan pohjaa. Muuten todella
upean makuista leipää rapsakalla kuorella.