perjantai 29. huhtikuuta 2016

Rinkilämunkit ja sitruunaiset rahkamunkit












Aaaah... itsetehdyt munkit ja sima... siitä on vappu tehty!
Vaikka kokeilin jo pikamunkkeja ja churroja, oli tietenkin tehtävä perinteisiä munkkeja sekä vielä kokeilla, tällä kertaa rahkamunkkeja. Ja kyllä taas maistui ja sai suun makeaksi.

Minä käytän aina rypsiöljyä paistamiseen. On edullista ja olen tykännyt siitä.  Ja sokerointiin käytän sirosokeria.

Vaikka on erilaisia makusimoja, niin kyllä se perinteinen on aina perinteinen ja sitä on saatava. Ja sen teen aina tällä ohjeella.

Yleensä teen aika normi pullataikinan kun paistan munkkeja. Mutta tällä kertaa päädyin kokeilemaan Ranteita myöjen taikinassa - blogin munkki ohjetta, tosin pienellä muokkauksella. Käytin nesteenä maitoa, kunnon punaista maitoa. Mutta hyviä tuli... kokeilehan sinäkin. 

Ja jos aikaa tai intoa ei niin ole tällä kertaa... kokeile näitä rahkamunkkeja. Ne on ihan superit! Taikina tulee hetkessä ja pääset saman tien paistelemaan. Ja ovat niiiin hyviä että on vaikea syödä vain yksi. K-ruoka sivuilta löytyy myös video valmistamiseen.


RINKELIMUNKIT
Olisko tullut tusinan verran munkkeja? Tietty riippuu koosta.


2,5 dl punaista maitoa
25 gr hiivaa / 1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 dl öljyä
0,5 tl suolaa
0,5 rkl kardemummaa
puolikas muna / tai jätä pois 
7 dl vehnäjauhoja


Lämmitä maito kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa, ja +42 asteiseksi jos käytät kuivahiivaa. Lisää sinne sokeri, kardemumma, suola, öljy ja kananmuna. Lisää puolet jauhoista, eli 3,5 dl. Välikohota 10 minuuttia.

Lisää loput jauhoista ja kohota puolisen tuntia. Kumoa taikina pöydälle  pyörittele palloja kohoamaan öljytylle leivinpaperille. Vaihtoehtoisesti voit kaulita taikinamaton, josta otat vaikka jollain lasilla rinkuloita. Paina sitten jollain pienemmällä osalla reikä keskelle. Kohota taas 30 - 40 minuuttia.

Itse painan reiän keskelle ennen kuin alan paistamaan. Niin myös tällä kertaa. Paista munkkeja 170 -175 asteen lämpöisessä rypsiöljyssä ( paksupohjaisessa kattilassa sekä muista pitää kansi lähettyvillä varmuuden vuoksi! ) Nosta kypsät munkit talouspaperille hetkeksi ennen kuin sokeroit ne sirosokerilla. Sitten vain herkuttelemaan.



SITRUUNAISET RAHKAMUNKIT
15-20 kpl koosta riippuen

50 gr voita
1 prk ( 250gr ) rahkaa, miksei joku makurahkakin
1 kananmuna
1 tl sitruunan kuorta
1 rkl sitruunan mehua
1 rkl vettä
2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa


Sulata voi. Anna jäähytä hetki ja lisää rahka ja kananmuna joukkoon. Pese sitruuna hyvin ja raasta kuoren keltaista osaa. Purista mehu. Lisää sitruunan kuori, mehu ja vesi rahkaseokseen.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne rahkaseokseen ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Kuumenna rypsiöljy 170 - 175 asteeseen paksupohjaisessa kattilassa. Ota ruokaluosikalla taikinaa, pyöritä jauhoitetuin käsin palloksi ja paista 3-4 munkkia kerralla n 3-4 minuuttia per puoli. Nosta talouspaperille hetkeksi ennen kuin sokeroit sirosokerilla. Ja miten olisi vaikka kaneli-sokeri...?


HAUSKAA VAPPUA!!!!


Ei kommentteja: