maanantai 14. huhtikuuta 2014

Palsternakka - perunakeitto ja pellavarouhesämpylät























Kaappiin oli jälleen ilmestynyt palsternakkaa. Joten, keittoa pukkaa. Viime kerralla kun laitoin porkkanaa joukkoon, keitosta ei tullut ihan valkoista. Nyt sitten laitoin vain perunaa, palsternakkaa ja sipulia, niin johan oli valkoista. No, valkoisempaa mitä kuvassa ainakin ;)

Makukin oli lempeämpi. Tykkäsin itse tästä versiosta eniten noista mitä olen kokeillut. Tuorejuustoa laitoin paketin lopun mitä oli kaapissa.

Sämpylöistä tuli oikein maukkaita ja onnistuneita. Kelpasi niitä sitten herkutella keiton kanssa.


KEITTO:

1 iso palsternakka
5 jauhoista perunaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
suolaa
mustaapippuria
0,5 pkt yrtti-valkosipuli tuorejuustoa
maitoa


Kuori ja pilko perunat ja palsternakka pieniksi paloiksi kattilaan. Kaada vettä päälle niin että peittyvät. Kuori ja pilko sipulit ja lisää ne kattilaan. Keitä suolavedessä pehmeiksi. Soseuta sauvasekoittimella soseeksi. Lisää tuorejuusto ja sekoita joukkoon. Lisää maitoa kunnes koostumus on mieleinen. Mausta pippurilla. Kiehauta ja tarkista maku.
Voit myös keittää vihannekset kasvisliemivedessä. Ja ripotella päälle persiljaa, sitä minulla kun ei nyt ollut kotona.


PELLAVAROUHESÄMPYLÄT:

5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia ( mutta kun ei ollut, laitoin fariinisokeria )
2 dl pellavarouhetta
0,5 dl öljyä
3 dl speltti täysjyväjauhoja
6 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva, suola, sokeri ja rouhe kulhossa. Lämmitä vesi reilusti kädenlämpöiseksi ja kaada joukkoon. Lisää öljy. Alusta jauhot hyvin taikinaan. Peitä leivinliinalla ja laitan kylmään uuniin nousemaan. Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta sämpylöitä, minulla niitä tuli 18kpl. Anna kohota vielä sen aikaa, kun uuni lämpenee 225 asteeseen. Voitele vedellä ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Paista uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia. Anna hetken jäähtyä ja sitten vain nauttimaan. Sämpylät ovat vaan niin ihania!!!




Ei kommentteja: