keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Omenapiirakka



Syksyn omenasadosta halusin tehdä sellaisen ns "amerikkalais"tyylisen omenapiirakan, missä sisuksen omenat olisivat hillomaisia. Etsiessäni löysin ohjeen Kinuskikissan sivuilta, joka saattaisi olla aika liki tavoittelemaani. Ja niin oli! Tuli todella maukas sisus.

POHJA:

4,5 dl jauhoja
1 dl sokeria
0,25 tl suolaa
150 gr voita
0,5 dl vettä


TÄYTE:

1 kg omenoita
1,5 dl fariinisokeria
3 tl vaniljasokeria
3 tl kanelia
2 rkl sitruunamehua
vajaa 1 dl perunajauhoja

voiteluun 1 muna


Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi nopeasti. Anna taikinan levätä jääkaapissa ainakin tunnin verran.

Kuori ja pilko omenat pieniksi lohkoiksi. Lisää muut aineet joukkoon ja sekoita.

Voitele vuoka. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puoli pyöreäksi jauhotetulla pöydällä. Tee siitä hieman suurempi kuin vuoka. Nosta taikina vuuan pohjan päälle sekä reunoille. Kaada omenat päälle. Omenat saa jäädä hieman kukkuralle keskeltä. Kauli toinen taikinapala myös pyöreäksi jauhotetun leivinpaperin päällä. Halutessa tee koristeleikkauksia ( tai muita kuvioita pintaa, kun se on piirakan päällä. Nosta leivinpaperin avulla taikina piirakan päälle. Painele reunat kiinni keskenään. Voitele munalla.

Paista 200 asteessa noin tunti. Laita folio päälle jos tummuu liikaa. Nauti vaniljajäätelön tai -kastikkeen kera.

Ei kommentteja: