maanantai 6. syyskuuta 2010

Maalaisleipä - Artisaanileipä




Mieheni tykkää aivan valtavasti maalaisleivästä ja on jo pitkään toivonut minun sitä leipovan. Sain hänen siskoltaan ohjeen, jota päätin kokeilla. Kiitos Maarit! Innostit jälleen kerran tekemään leipää. Tein ohjeesta puolikkaan, jotta sain vain yhen leivän. Ensi kerralla voinkin tehdä koko satsin.

7 dl kädenlämpöistä vettä
25 gr hiivaa
1,5 rkl suolaa
2 dl ohrajauhoja
n 13 dl vehnäjauhoja

Sekoita hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen isossa kulhossa. Lisää jauhot. Peitä leivinliinalla. Anna seista huoneenlämmössä 2-5 tuntia. Leivo taikinasta leipä jauhotetulla pöydällä. Jauhota leivinpaperi, jonka päällä sitten leipä saa nousta vajaan tunnin. Jauhota levän pinta. Viillä muutama viilto leivän pintaa. Itse kokeilin ensimmäistä kertaa kiviarinaa. Laitoin sen uuniin ritilälle kun aloin uunia lämmittämään 225 asteeseen. Siirsin leivän leivinpaperilta arinalle ja paistoin noin puolisen tuntia. Jäähdytä leipä ritilällä liinan alla.

Lisää vinkkejä tämän leivän leivontaan löydät täältä. Suosittelen kokeilemaan! Voi jopa tehdä koko taikinan kerralla, paistaa yhden leivän ja pitää loppu taikina jääkaapissa peiteltynä ja paistaa se toisella kertaa.

Ei kommentteja: