perjantai 24. syyskuuta 2010

Hampurilaissämpylät
Meillä oli eilen hampurilaispäivä. Itse tehtiin pihvit ja nyt halusin kokeilla myös hampurilaissämpylöiden tekoa. Eli netin ääreen ohjetta etsimään :) Tällaisen ohjeen sitten löysin täältä, jota päätin kokeilla. Ja oli kyllä parhaat mitä ikinä olen tehnyt! Ei suotta kanna nimeä maailman parhaat hampurilaissämpylä.

8 kpl

2 dl vettä
4 rkl maitoa
2 tl kuivahiivaa
2 rkl sokeria

2 munaa
8 dl vehnäjauhoja
1,5 tl suolaa
3 rkl voita

voiteluun muna ja tilkka vettä
seesaminsiemeniä

Sekoita sokeri ja hiiva reilusti lämpöiseen maito-vesiseokseen. Anna seistä 5 minuuttia. Riko kananmunan rakenne. Sekoita kulhossa kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä voi. Lisää nesteseos ja muna. Vaivaa taikinaa käsin 8-10 minuuttia tai niinku minä, yleiskoneessa 5 minuuttia, kunnes taikina on sileää. Käytä vaivaamis vaiheessa mahdollisimman vähän jauhoja, niin sämpylöistä tulee ilmavia. Anna nousta lämpimässä vedottomassa paikassa 1-2 tuntia. Itse peitin kulhon vielä elmukelmulla.

Leivo taikinasta isoja matalia sämpylöitä ja laita jauhotetulle pellille nousemaan. Nostatin niitä uunissa liinan alla 1-2 tuntia.

Poista sämpylät uunista ja lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele sämpylät kananmunalla, johon on lisätty loraus vettä. Ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Laita uunin pohjalle vuoka, jossa on vettä. Tämä sen vuoksi, että uuniin tulee sopiva kosteus. Paista 10-15 minuuttia kauniin ruskeiksi.

Ei kommentteja: