torstai 1. tammikuuta 2015

Karpalo-fudge hyydytetty kakku















Herkullista Uutta Vuotta 2015 - Uusi vuosi ja uudet kujeet.

Monesta paikasta olen lukenut miten kerman joukkoon sulatetaan jotain, fudgea, toffeeta, kermakarkkeja, lakritsia tms karkkia. Mielessä kehittyi ajatus kokeilla fudgemoussea. Siihen jotain kirpsakkaa makua... karpaloa... Ja tämmöinen siitä tuli. Todella herkullista. Miehenikin kehui sitä kovin.

Pohjaksi tein suklaapohjan Vaaleanpunaisen Nonparellin ohjeen mukaan, joka sopi hyvin hyydytetylle kakulle. Täytteeseen käytin kermaa sekä fudgea ja vain yhden purkin vaniljarahkaa ( toinen oli jotenkin oudosti kadonnut jääkaapistamme ) Koristeena suklaaraitaa, karpaloita sekä tähtirösseliä.

Täyte oli tehdessä TODELLA makeaa, jopa minun makuun. Hieman säikähdin, että tuleeko tästä näin makeaa. Mutta ei onneksi. Liivate laimensi sitä sen verran, että oli juuri sopivan makuinen karpaloiden kera. Huh mikä helpotus.

Namit kannattaa sulattaa kermaan jo edellisenä iltana, jotta ehtii kunnolla jäähtyä. Sen täytyy olla kunnolla jäähtynyt, jotta se taas vaahtoutuu hyvin. Mutta tässä ohjetta teillekin:



POHJA:

100 gr voita
100 gr suklaata
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1,5 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa


TÄYTE:

5 dl kermaa
300gr fudgeja irkkarihyllystä
1 prk vaniljarahkaa ( vaikka ajatus oli laittaa 2prk)
5 liivatetta
2 rkl sitruunamehua
tilkka vettä
1 pss karpaloita pakastealtaasta
suklaata
rösseleitä


Edellisenä päivänä:
Pilko fudget pienemmiksi paloiksi. Lämmitä kerma kattilassa, mutta älä keitä. Laita fudget joukkoon ja sekoittele kunnes ovat sulaneet kermaan. Kaada seos toiseen kulhoon, peitä kevyesti ja anna jäähtyä jääkaapissa seuraavaan päivään.

Pingota leivinpaperi 26cm irtoreunavuuan pohjalle. Sulata voi kattilassa. Lisää joukkoon paloitellut suklaa ja anna sulaa siellä. Vaahdota munat ja sokerit. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jäähtynyt voi-suklaaseos muna-sokerivaahtoon vähitellen ja sekoitellen. Lisää kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Voit halutessasi jättää pohjan hieman mutakakkumaiseksi tai paistaa kypsäksi. Silloin voit kostuttaa kakkua hieman enemmän reunoilta, jottei jää liian kuivaksi. Anna jäähtyä kunnolla ennen kuin alat täyttää kakkua.

Vuoraa vuuan reunat ympäri leivinpaperilla tai voitele puhtaan vuuan reunat kevyesti öljyllä ja tomuta sitten tomusokerilla ( näin saat siistit reunat kakkuun, minkä minä jätin tällä kertaa tekemättä :( )
Kostuta kakkupohja kevyesti maidolla, jonka olet maustanut vaniljasokerilla. Kokoa sitten kakku vuokaan.

Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota fudgekerma viittä vaille valmiiksi. Lisää rahka joukkoon. Varo vatkaamasta liikaa. Lämmitä sitruunamehu ja 2-3 rkl vettä mikrossa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne nesteeseen. Anna hetken jäähtyä, ennen kuin lisäät seoksen vaahtoon. Vaahdon olisi hyvä olla enemmän huoneenlämpöinen kuin kylmä. Muutoin liivate alkaa heti jähmettää sitä. Kaada puolet vaahdosta vuokaan, ripottele suurin osa karpaloista päälle ja kaada lopuksi loput vaahdosta vielä päälle. Tasoita pinta ja peitä kelmulla. Anna hyytyä useampi tunti tai yön yli jääkaapissa.

Pilko muutama pala suklaa ja sulata. Pursota se kakun päälle. Ripottele karpaloita ja tähti tms rösseleitä päälle. Valmis nautittavaksi!



Ei kommentteja: