torstai 22. tammikuuta 2015

Hunaja - Spelttileipä


Vapaapäivä...
eli mitäs sitä sitten leipoisi? Joskus ammoina aikoina kauan sitten, leivontainnostuksen alussa... leivoin tätä leipää ja se oli niin herkullista.
( Noh, melkein tätä leipää koska nyt käytin spelttijauhojakin ) Piti oikein penkoa leivontakirjojani jotta löysin oikean... Ja tallessa oli!

Tällä ohjeella tuli kaksi leipää, jotka mahtuivat samalla pellillä paistumaan. Vähä otti kii toisiinsa mutta mitäpä tuo haittaa.


5 dl maitoa / vettä
1  pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 reilu rkl hunajaa
4 dl spelttijauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja


Liuota hiiva  lämpimään nesteeseen hunajan kanssa. Lisää spelttijauhot ja suola. Alusta hyvin joko käsin tai yleiskoneessa. Lisää vehnäjauhoja, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna nousta puolisen tuntia, eli kaksinkertaiseksi.

Kaada taikina jauhotetulla pöydälle ja vaivaa hieman. Jaa kahteen osaan ja muotoile kaksi pyöreätä leipää. Nosta leivinpaperin päälle pellille. Viillä terävällä veitsellä viillot leipiin. Peitä vielä liinalla ja kohota vajaa puoli tuntia. Tässä kohtaa harmittelin, että kovin pieniä niistä tuli. Mutta, johan ne kohosikin. Oikein muhkeat ja kauniit tuli. Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen.

Paista alimmalla tasolla 10 minuuttia ja laske sitten lämpö 100 asteeseen. Jatka paistamista vartin verran.

Anna jäähtyä liinan alla jos halue pehmeän kuoren. Jos taas haluat rapsakan kuoren, anna jäähtyä ilman liinaa.


Ei kommentteja: