sunnuntai 5. helmikuuta 2017

Runebergin torttu 5.2

Johan Ludvig Runeberg syntyi helmikuun 5 päivänä 1804.
Tai itse asiassa ei oltu varmoja oliko se 5 vai 7 päivä mutta päätyivät viettää syntymäpäivää helmikuun 5. Hänen kutsumanimensä oli Janne.

Hän oli suomalainen runoilija, opettaja, pappi, toimittaja ja professori. Hän kirjoitti laajan runoteoksen nimeltä Vänrikki Stoolin tarinat sekä sanoitti Maamme-laulun. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana.

"Puhuu kuin Runeberg" ajatellaan viittaavan siihen, että puhuu kauniisti ja vuolaasti, taitavasti ja herättämällä tunteita.

Runebergin päivänä on tapana nauttia Runebergin torttu, joka on mantelilla ja punssilla tai rommilla maustettu leivonnainen. Päällä on vadelmahilloa sokerikuorrutuksen ympäröimänä. Johanin sanottiin nauttivan leivoksensa aamiaisella punssin kera. Sanotaan, että Johanilla ollessa makean nälkä, hän pyysi vaimoltaan Fredrikalta jotain herkullista. Kuuliaisena vaimona, Fredrika loihti kaapissa olevista aineksista kuuluisaksi tulleen leivonnaisen.

Tänä vuonna päädyin kokeilemaan ja muokkaamaan Dansukkerin ohjetta. Koostumuksesta ja rakenteesta tuli mieleinen mutta... tuota kostutusta tarvii vielä hakea. Ehkä ensi vuonna kokeilen sekä karvasmantelia että punssia. Katotaan. Tällä ohjeella ainakin teen itse tortun.12 kpl torttuvuuassa + 5 muffinsia


300 gr huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
4 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
2 dl piparkakkumuruja ( käytin Annas pipareita )
2 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl kermamaitoa

itsekeitettyä vadelmahilloa
2 dl tomusokeria
tilkka vettä

1 dl vettä
1,5 rkl sokeria
2-4 rkl rommia

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit oikein hyvin. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää myös vaniljasokeri. 
Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne kääntäen joukkoon kermamaidon kanssa. Voitele vuoka ja jaa taikina vuokiin, täytä puolilleen. Paista noin 20 minuuttia vajaassa 200 asteessa.

Anna torttujen hieman jäähtyä ja irroita ne sitten vuoista. Keitä vesi ja sokeri kunnes sokeri liukenee. Lisää rommi. Kostuta tortut. Minä käänsin pohjan ylös, kostutin ja annoin maustua yön yli. Aamulla koversin omenaporalla keskelle hieman koloa, jonka täytin vadelmahillolla. Sekoita tomusokeri ja tilkka vettä niin, että saat paksuhkoa sokerikuorrutetta. Pursota hillon ympärille.

Ei kommentteja: