torstai 20. helmikuuta 2014

Ruissämpylät pellavansiemenillä

Ja jälleen sämpylöitä :)
Ihan vaan uusi variaatio sämpylätaikinaan. Nämä taas onnistuivat vallan hienosti. Ohjeen löysin Ruotsalaisesta blogista, jonne pääset TÄSTÄ.
Siellä on muitakin hyvän kuuloisia ohjeita, vinkkejä ja kuva-kuvalta ohjeita. Saatan kokeilla muitakin leipäohjeita sieltä.

Sen verran muokkasin alkuperäistä ohjetta, että en mm laittanut maitoa. En "raaski" käyttää sämpylöihin maitoa, kun vesikin toimii mainiosti :) Ja tein sämpylöinä.


22kpl

5 dl lämmintä vettä ( +37 tuorehiivalle / +42 kuivahiivalle)
2 tl suolaa
2 rkl siirappia
1 dl grahamjauhoja
3 rkl pellavansiemeniä
4 dl ruisjauhoja
6-7 dl vehnäjauhoja

Mittaa vesi ja lämmitä hiivan mukaan oikeanlämpöiseksi. Liuota siihen hiiva. Itse lisäsin kuivahiivan suoraan nesteeseen ( joku leipuri sanoi että onnistuu myös näin, ja se on totta! ) Lisää suola, siirappi, grahamjauhot ja pellavansiemenet. Sekoita tasaiseksi. Lisää ruisjauhota. Lisää vähitellen vehnäjauhot, mutta lisää vain sen verran kunnes taikina on hieman tahmea mutta irtoaa kuitenkin kulhon reunoista.
Anna kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Itse kohotan uunissa ( vain uuninvalo päällä, siellä ei vedä )
Vaivaa taikinaa hetki käsin ja leivo taikinasta joko sämpylöitä tai leipiä. Kohota sen aikaa, kunnes uuni lämpenee 225 asteeseen. Paista sämpylöitä 10-20 minsaa uunista ja sämpylöiden koosta riippuen, kunnes ovat kullanruskeita. Nauti ainakin yksi, ellei kaksi, lämpinämä voin kera. NAM!

Ei kommentteja: