maanantai 24. helmikuuta 2014

Sämpylät kohotettu kylmässäJa sämpylöitä, taaaas :) Mutta kun niitä vaan on niin ihana tehdä, paistaa ja herkutella. Ja ku makua voi vaihdella loputtomiin riippuen mitä jauhoja, leseitä, hiutaleita tai siemeniä laittaa... never ending :)

Nyt innostuin laittaa aamupuuron jämän taikinaan. Mutta tyttö piti hakea kerhosta... joten taikina viileään nousemaan. Meillä viileä on kuisti, +5. Siellä se nousi 1,5h ennenkuin pääsin leipomaan sämpylöiksi. Sitten nostatin huoneenlämmössä 15-20 minsaa ennen paistoa. Ja näin hyvin ne nousivat :)
Hiivan lisäsin kuitenkin lämpimään nesteeseen tällä kertaa. TÄSSÄ ohje, jossa olen tehnyt kylmään nesteeseen ja kohottanut yön yli viileässä.


26 sämpylää

puuronloppu (2-3dl)
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
2 rkl siirappia
1-2 dl auringonkukansiemeniä
1 dl grahamjauhoja
Pirkan 3-viljan sämpyläjauhoja
0,5 dl öljyä

Jatka puuro lämpimällä vedellä. Lisää joukkoon kuivahiiva. Lisää suola, siirappi, siemenet ja grahamjauho. Lisää jauhoja vaivaten. Lisää jossain vaiheessa huoneenlämpöinen öljy ( ettei jäähdytä taikinaa liikaa) En oikein osaa sanoa paljon laitoin jauhoja... riippuu vähä puuron määrästä ja jauhojen laadusta. Mutta kun taikina irtoaa reunoista mutta on vielä vähän tahmea, silloin lopetan lisäämisen. Vähän voi osviittaa katsoo jauhopaketin kyljestäkin. Ja aina voi lisätä jauhoja kun vaivaa taikinaa pöydällä.

Kohota viileässä, jääkaapissa, kuistilla tai parvekkeella. Peitettynä tietenkin. Jos viel ulos, niin voi olla hyvä laittaa jotain ettei eläimet pääse taikinaan käsiksi.

Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä. Leivo sämpylöiksi. Minä sain tällä kertaa 26 kpl pienehköä sämpylää. Nostata liinan alla huoneenlämmössä 15-20 minsaa. Laita samalla uuni lämpiämään 225 asteeseen.

Paista sämpylät kullanruskeiksi. 8-15 minsaa koosta riippuen. Nauti ainakin yksi lämpimänä voin kera :)
Ei kommentteja: