torstai 14. helmikuuta 2013

Erilaiset jauhot

Suosin itse luomujauhoja kun on mahdollista. Toisinaan käytän näitä Myllyn Paras jauhoja. Löysin tällaisen opastuksen Myllyn Paras jauhoista täältä ja ehkä tästä on iloa, hyötyä  ja tietoa muillekin :)


Myllyn Paras Emännän Puolikarkea Vehnäjauho valmistetaan vehnänjyvän ydinosasta sekä jyvän ytimen uloimmista osista. Puolikarkea Vehnäjauho sopii hiivataikinoihin, joihin halutaan hyvä sitko, kuten pullien, sämpylöiden ja vaaleiden leipien leipomiseen. Jauho sitoo taikinanesteen nopeasti itseensä, joten myös taikinasitko muodostuu nopeasti.

Myllyn Paras Erikoisvehnäjauho on jauhatukseltaan karkeampaa kuin Emännän Puolikarkea Vehnäjauho. Sopii erityisen hyvin munavaahtoleivonnaisiin, esim. kakkuihin ja kääretorttuihin, pikkuleipiin ja murotaikinaleivonnaisiin. 

Myllyn Paras Durumvehnäjauho valmistetaan durumvehnästä, jonka jyvät ovat lasimaisen läpikuultavia ja kovempia kuin tavallisen vehnän jyvät. Jauho on keltaisempaa ja venyvän sitkoaineksen pitoisuus on alhainen, joten jauho sopii hyvin pastan ja helposti kaulittavien pitsapohjien valmistukseen. 

Myllyn Paras Karkea Vehnäjauho valmistetaan jauhamalla vehnänjyvän ytimet. Jauho sekoittuu erityisen hyvin taikinanesteeseen. Sopii kuohkeutta vaativaan leivontaan, paneeraukseen ja kastikkeiden suurustamiseen.

Myllyn Paras Hiivaleipäjauho eli tumma vehnäjauho valmistetaan vehnänjauhatuksen yhteydessä kuorikerrosta lähinnä olevasta vehnän ytimen osasta. Jauho sisältää jyvän ravintorikkaat osat, jotka tekevät jauhosta tummempaa. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden ja piirakoiden valmistukseen sekä makeisiin leivonnaisiin, joista halutaan saada terveellisempiä.

Myllyn Paras Grahamjauho eli täysjyvävehnäjauho sisältää kaikki vehnänjyvän osat: alkion, ydin- ja kuorikerrokset. Jauhossa on runsaasti kuitua ja ravintoaineita, joten siitä tehdyt leivonnaiset ovat terveellisempiä. Grahamjauhojen leivontaominaisuudet poikkeavat oleellisesti normaalista vehnäleivonnasta: leivän volyymi jää vehnäleivontaa pienemmäksi. Sopii ruokaleipien, sämpylöiden, korppujen ja piirakoiden valmistukseen.

Myllyn Paras Sämpyläjauhoseos soveltuu erityisesti sämpylöiden, mutta myös hiivaleipien, patonkien, korppujen, teeleipien, rieskojen sekä marja-, liha- tai pitsapiirakoiden leivontaan. Erikoiskoostumuksen ansiosta sämpylöistä tulee entistä kuohkeampia. Sämpyläjauhoseos sisältää vehnäjauhon lisäksi vehnärouhetta ja ruisjauhoa. 

Myllyn Paras Pizzajauho on valmis jauhoseos pitsapohjien leipomiseen. Lisää vain vesi ja hiiva. Jauho sisältää durumvehnäjauhoa, jonka ansiosta taikinaa on helppo kaulia ja käsitellä, se pitää kaulittaessa hyvin muotonsa vetäytymättä takaisin.

Myllyn Paras Korppujauho (saatavilla myös Ruiskorppujauho) valmistetaan leipomalla ja paistamalla korput, jotka jauhetaan ja pakataan. Sopii vuokien leivitykseen, mureketaikinoihin, liha-, kana- ja kasvisleikkeiden leivittämiseen sekä laatikkoruokien ja kinkun kuorrutukseen.

Ei kommentteja: