lauantai 2. helmikuuta 2013

Patonki
 
Tein Cesarsalaattia ja halusin sen kanssa patonkia. Löytyiskö joku hyvä ohje? Hmmm... eiku nettiin. Ja Leila Leipoo sivuiltahan se sitten löytyi. Myös Pain de Martinillakin oli ohje, jota aion jossain vaiheessa kokeilla. Tässä kiinnosti esitaikinan teko. Patongeista tuli todella hyviä, rapeakuorisia pehmeällä sisuksella. Tässä tämä Leilan ohje - ja sävellettynä tietenkin ;)

Mitenkään käden käänteessä nämä patongit eivät valmistu, mutta olen valmis tekemään jos lopputulos on vaivan arvoinen. Ja kyllä se oli!


PÄIVÄ 1:
5 gr tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
5 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon ja kaada kylmä vesi päälle (kyllä, kylmä vesi). Sekoita kunnes hiiva on liuonnut. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Laita kelmua kulhon päälle. Anna seoksen seistä huoneenlämmössä 4 tuntia tai - niinkuin minä tein - jääkaapissa yön yli. Alla olevasta kuvasta näkee, miten seos sen jälkeen kuplii.

PÄIVÄ 2:

15 gr tuorehiivaa
3 dl kylmää vettä
esitaikina
vajaa 1  rkl suolaa
vajaa 1 rkl sokeria
4 dl spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva kulhoon. Lisää kylmä vesi ja liuota hiiva veteen. Lisää esitaikina, suola, sokeri ja jauhot. Anna taikinan käydä koneessa noin 15 minuuttia pienimmällä nopeudella.  Anna taikinan sen jälkeen nousta noin 1,5 tuntia leivinliinan alla.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa neljään osaan. Ota yksi pala ja taputtele varovasti pala suorakaiteen muotoiseksi. Käännä yläreuna keskelle, alareuna päälle sekä sivuilta keskelle. Toista tämä vielä kerran ja lopuksi leivo kevyesti pitkulaiseksi. Kierrä vielä patonkeja vähän. Nosta patongit leivinpaperin päälle pellille, ripottele päälle vähän jauhoja ja anna nousta liinan alla noin tunti.Lämmitä uuni 240 asteeseen. Leikkaa patonkeihin vinot viillot terävällä veitsellä ja laita heti uuniin paistumaan. Laske uunin lämpötila 200 asteeseen, kun patongit ovat alkaneet saada väriä. Paista kaiken kaikkiaan noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä ritilän päällä ilman liinaa. Ja herkullista oli.

Ei kommentteja: