perjantai 28. maaliskuuta 2014

MaalaispatonkiYksi ilta törmäsin Energiaa Kokkaamalla-blogin maalaispatonkiohjeeseen.
Herkullinen kuva ja maistuvan kuuloinen patonki sai minut innostumaan leipomaan vielä illansuussa. Luvattiin leipä, joka olisi sisältä pehmeä ja päältä ihanan rapea.
Hihat heilumaan ja testaamaan. Ja naminami... Tämä patonki kyllä oli sitä mitä luvattiin!!!TAIKINA

3 dl 42 asteista vettä
1 tl hunajaa (tai siirappia / sokeria)
1 pss kuivahiivaa
2 dl vehnäjauhoja

0,5 dl öljyä
1 dl kauraleseitä
1 tl suolaa
5 dl vehnäjauhoja


Lämmitä ensin vesi ja lisää sinne hunaja. Sekoita kuivahiiva ja 2dl jauhoja keskenään. Lisää ne veteen. Anna seistä hetken, kunnes taikina vähän kuplii.
Lisää sen jälkeen öljy, leseet, suola ja loput jauhot kunnolla alustaen. Itse käytin yleiskonetta kunnes taikina irtosi reunasta. Peitä kulhon kelmulla ja liinalla ja anna nousta kaksinkertaiseksi. Taisin nostattaa tunnin verran. Itse nostatan aina uunissa, jossa on valo päällä. Siellä on lämmintä eikä vedä. Uskomusta tai ei, ainakin toimii.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja jaa se kahtia. Älä enää vaivaa taikinaa! Levitä taikina käsin suorakaiteen muotoiseksi. Taita ensin pitkiltä reunoilta keskelle ja sen jälkeen vielä puoliksi. Harmi kun en ottanut tästä selventäviä kuvia, mutta Energiaa Kokkaamalla blogista löytyy. Kierrä sen jälkeen patonki muutaman kerran kierteelle ja laita öljytylle leivinpaperille nousemaan, siksi aikaa että uuni kuumenee.

Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Laita uunin alimmalle tasolle reunapelti, jossa on reilusti vettä. Ripottele patonkien päälle hieman jauhoja. Paista patonkeja keskitasolla noin 20 minuuttia. Poista sitten kuumavesipelti, laske patonkipelti alimmalle tasolle ja paista vielä 10 minuuttia. 

Patongit ovat valmiita, kun kumiset pohjaan koputtaessa. Jäähdytä ritilän päällä... ja sitten nauti voin kera!Ei kommentteja: