sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Itsekeitetty vaniljakreemi (myös maidottomana)

Pitkään olen halunnut kokeilla keittää vaniljakastiketta tai paksumpaa vaniljakreemiä. Miten ihanaa olisi osata tehdä sitä, ja käyttää kakuissa tai muissa leivonnaisissa. Päätin siis kokeilla.

Selailin nettiä ja luin paljon vinkkejä ja vihjeitä. Kunnon maito tai kerma, vaniljatanko... ok, hankitaan kunnon raaka-aineet. Ja sitten keittämään. Hyvät ohjeet löysin Leivontafoorumin sivuilta. Suosittelenkin tutustumaan siihen sivustoon. Siellä on muutenkin paljon hyviä neuvoja ja tutoriaaleja.

Tällä kertaa keitin paksumpaa, sillä halusin kokeilla kreemiä pullan täytteenä. Ja hyvää paksua täyteläistä ja vaniljaista tuli. Tästä satsista riitti puolen litran pullataikinan pulliin.5 dl maitoa / kermaa ( kauramaitoa käytin maidottomaan )
1 vaniljatanko
120 gr keltuaista
125 gr sokeria
40 gr maizenaa


Esivalmistelut:
Laita kylmää vettä tiskialtaaseen. Laita toinen kulho tms valmiiksi viereen. Sekoita kulhossa keltuaiset, sokeri ja maizena tasaiseksi.

Halkaise vaniljatanko ja kuori siemenet maidon joukkoon kattilaan. Lisää myös tanko maitoon. Lämmitä maito kiehumispisteeseen. Ota vähän kerralla lämmintä maitoa ja sekoita keltuaisten joukkoon. Lisäsin noin puolet maidosta keltuaisiin ennenkuin kaadoin seoksen siivilän läpi takaisin kattilaan. Sekoita kreemiä kokoa ajan samalla lämmittäen. Kun seos yltää 82 astetta, tai kun seos pulpahtaa ekan kerran, nosta kattila pois levyltä. Kaada kreemi siihen toiseen kulhoon ja nosta kulho kylmään veteen jäähtymään.

Jos kreemi pääsee lämpimään/kiehumaan liikaa, maistuu se vaan kananmunalle :(  Sekoita tarkasti koko ajan, jotta kreemi ei pala pohjaan. Toiset ammattilaiset tekee tuon kuumennuksen vesihauteessa.

Mutta rohkeasti kokeilemaan. Hyvää tulee.


Muoks!
Mitä tehdä valkuaisilla kun jää yli?
marenkia, macaronseja, enkelikakku... katotaan mitä minä teen ;) 


Ei kommentteja: