perjantai 13. joulukuuta 2013

Lussebulle - Luciapulla - Sahramipulla 13.12

Kyllä Luciapäivänä tarvii olla lussepullaa :) Se kait tarttui Ruotsissa asuessa. Ja hyviähän nämä ovat. Usein teen normi pullataikinan, laitan sahramin maidon joukkoon, kun sitä lämmitän. Näin siitä irtoaa enemmän makua ja väriä.

Tänä vuonna kokeilen Leila Lindholmin ohjetta ja... kyllä tämä ohje oli niiiin hyvä. Pullista tuli todella pehmeitä ja muhkeita... Joten jatkossa taidan tehdä tällä ohjeella :) Sen verran muokkasin sitä, että täyttettä en laittanut ja päällekin vain voitelu kananmunalla ja koristeeksi rusinat - perinteinen lussebulle ;) Minä tein vain pienen 2,5dl taikinan, mutta siitäkin tuli jo 17 pullaa.


TAIKINA:

2,5 dl PUNAISTA maitoa ;)
1 pss sahramia eli 0,5gr
25 gr hiivaa
125 gr rahkaa
1 dl sokeria
0,25 tl suolaa
50 gr huoneenlämpöistä voita
n 8 dl vehnäjauhoja

voiteluun kananmuna
koristeeksi rusinoita


Lämmitä maito, johon on lisätty sahrami, 37 asteeseen eli kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää rahka, sokeri sekä suola. Alusta jauhoja joukkoon. Lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi taikinaan. Alusta loput jauhot mukaan. Taikina saa olla hieman tahmea ja tarttua käsiin, mutta irrota kuitenkin reunoista.
Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo n 20cm sormenpaksuisia tankoja, jotka kieputat s-kirjaimen muotoon. Kohota liinan alla. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja laita rusinat koristeeksi. Paista noin 8-12 minuuttia, kunnes ovat kullankeltaisia :P


Ei kommentteja: