keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

SpelttisämpylätTelkussa oli alkanut uusi ruokaohjelma "Leila Leipoo". Hän teki spelttipullia suoraan käännettynä. Hän neuvoi, että taikina missä on spelttiä tulisi vaivata pitkään sekä nostattaa pitkään. No minähän päätin kokeilla. Tässä on lopputulos : ) Ja aika tyytyväinen olen. Ohje on hieman muunneltu kahdesta ohjeesta.

5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
3 rkl siirappia
2 dl grahamjauhoja
2 dl spelttijauhoja
7 dl vehnäjauhoja
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa

Lämmitä neste 42 asteiseksi. Lisää siihen siirappi. Sekoita kuivahiiva grahamjauhoihin ja lisää ne nesteeseen. Lisää myös spelttijauho ja alusta pikkuhiljaa vehnäjauho. Lisää suola öljyyn ja lisää ne taikinaan loppuvaiheessa. Anna leipäkoneen vaiva taikinaa ainakin 20 minuuttia. Spelttijauho vaatii pitkän vaivausajan. Itselläni meinas jo toivo loppua, kun katsoin että taikina on aina vaan tahmea. Mutta sitten kun se alkoi irtoa, se olikin mitä ihana taikina : )

Kohota liinan alla kunnes taikina on kaksinkertainen. Leivo taikinasta sämpylöitä ja anna kohota pellillä liinan alla tunnin verran. Voitele kananmunalla ja ripottele ruishiutaleita pinnalle. Paista 200 asteessa 10-15 minuuttia kunnes ovat kullanruskeita.

Anna hetki jäähtyä, halkaise, sipaise voita pinnalle.... eipä se muuta tarvitse.

Ei kommentteja: