torstai 5. huhtikuuta 2012

AleksanterinleivoksetMeillä juhlittiin tytön syntymäpäivää ja oli hyvä syy kokeilla tätä makeaa leivosta. ONNEKSI tuli testattu tekemistä ENNEN juhlia, sillä sain muutaman opetuksen. Tosin, juhliin tein sitten kuitenkin toisella ohjeella muistaen kuitenkin ne opit mitkä sain ensimmäisellä yrittämällä. Ja ihan hyvät tuli : )

16-20 kpl
rippuen minkä kokoiseksi leikkaa

Pohja:
250 gr voita
1,25 dl sokeria
1 kananmunaa
0,5 rkl vaniljasokeria
5 dl vehnäjauhoja
tarvittaessa vettä

vadelmahilloa

Kuorrutus:
1,5 dl tomusokeria
1 dl mansikkatomusokeria
vedellä laimennettua sitruunamehua
30 gr tummaa suklaata

Ota kaikki pohjaan tulevat tarvikkeet reilusti etukäteen huoneenlämpöön, jotta ovat samanlämpöisiä. Voin annoin pehmitä kaikessa rauhassa.
Vaahdota voi ja sokeri TODELLA kuohkeaski vaahdoksi. Itse käytin yleiskonetta ja käytin sitä... hmm.. aika kauan. Mutta siis vaahto on todellakin kuohkeaa ja vaaleaa. Lisää muna hyvin vatkaten joukkoon. Sekoita vaniljasokeri jauhojen joukkoon ja lisää jauhot vaahtoon. Sekoitan VAIN sen verran, että taikina on tasainen.

Lainattu Raisio - Sunnuntain sivuilta:
"Onnistunut taikina putoaa hitaasti ja raskaasti nuolijasta kulhoon. Jos taikina on liian tiivistä, se jää riippumaan nuolijaan. Lisää silloin vähän nestettä. Liian löysä taikina tipahtaa nopeasti nuolijasta takaisin kulhoon. Silloin voit lisätä jauhoja taikinaan"

Taputa taikina litteäksi ja laita kelmuun. Laita jääkaappiin kunnes taikina on kovettunut jonkin verran. Silloin se on helpompi käsitellä. Pidin osaa taikinasta jääkaapissa sillä aikaa, kun leivon osaa.

Jaa taikina kahteen osaan. Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä n 0,5cm paksuiseksi levyksi. Itse piirsin vielä paperiin merkit minkä kokoiseksi levyksi teen, jotta saan kaksi saman kokoista levyä. Käytin vähän vettä, jottei taikina tartu kiinni. Tämä sen takia ettei tulisi käytettyä liikaa jauhoja ja taikinasta tulisi liian kova/kuiva. Kauli lopputaikina samalla tavalla levyksi.

Pistele levy haarukalla, paista 200 asteessa n 15 minsaa mutta seuraa jotta ei paistu liikaa. Levyt saavat olla aika vaaleatkin. Anna jäähtyä.

Levitä toisen pohjan päälle vadelmahilloa. Nosta toinen levy päälle. Sulata suklaa mikrossa ja laita pursotinpussiin valmiiksi. Valmista tomusokerikuorrutus. Maistele veden ja sitruunamehun määrä maun mukaan sopivaksi. Lisää nestettä vähitellen tomusokeriin, jottei tule liikaa. Kaada kuorrutus levyn päälle ja levitä sitä tasaiseksi isolla lastalla. Anna hetken jähmettyä. Pursota suklaalla ohuita raitoja tasaisin välein ennenkuin kuorrutus on lopullisesti jähmettynyt. Vedä ristikkäisiä viivoja hammastikulla niin että syntyy perinteinen kuvio leivoksiin.

Anna levyn jähmettyä kunnolla jääkaapissa ennenkuin tasoitat reunat ja leikkaa paloiksi. Käytä terävää ja puhdasta veistä. Välillä on hyvä huuhdella veitsi kuumalla vedellä, jotta saa kauniin tasaiset reunat.

Leivos on makea, mutta niinhän sen kuuluu olla. Riittää sitten pienempikin palanen... vai riittääkö ; )

Ei kommentteja: