sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Vadelma panna cotta


Panna cotta..

Olin kuvitellut, että tämä italialainen jälkiruoka on vaikea ja hankala tehdä. Päätin uuden vuoden aaton kunniaksi tutkia asiaa ja kokeilla. Tämä hienon nimen omaava jälkiruoka, olikin " vain" keitettyä kermaa. Eihän se kovin vaikeaa sitten voinut olla. Eikä ollut.

Ohjeita löytyi kuitenkin erilaisia. Kaikissa oli kyllä kermaa, mutta toisissa ohjeissa oli lisänä joko maitoa, rahkaa tai piimää. Minä päädyin nyt ensimmäisellä kerralla kokeilemaan ihan sitä perus perinteistä, pelkällä kermalla. Ja mitäpä sitä hyvää muuttamaa?

Nesteen ja liivatteen määrä oli just passeli. Koostumuksesta tuli ihanan pehmoinen. Kylkeen, tai paremminkin päälle, laitoin raikasta vadelmaa soseutettuna. Siihenhän voi laittaa mitä vaan; mangoa, tyrniä, mansikka, glögiä... siis ihan mitä vaan. Ja samoin panna cottan voi maustaa millä vaan... Itse kyllä laitoin vaniljaa, mutta esim jollain liköörillä, sitruunalla, kahvilla...

Mutta siis... itse ohjeeseen. Tämä oli aika perusohje mikä löytyi monelta nettisivulta.


4 - 6 annosta ( mä tein 6 annosta )

5 dl kermaa
0,5 dl sokeria
1 vaniljatanko ( tai 1-2 tl vaniljasokeria )
2 liivatetta

Kaada kerma ja sokeri kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kerman joukkoon. Laita myös tanko kattilaan. Anna hiljalleen kiehua 15 minuutin ajan. Laita liivatteet likomaan kylmään veteen 5 minuutiksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata ne kermaan. Kaada kerma kylmällä vedellä huuhdelluihin astioihin. Annos on pieni mutta varmasti riittävä. Anna hyytyä jääkaapissa 4 tuntia tai yön yli. Soseuta kotimaiset sulaneet vadelmat haarukalla ja mausta vähän tomusokerilla. Nauti!
Ei kommentteja: