perjantai 22. marraskuuta 2013

Mallassämpylät ja perunarieskat



Pitkään on jo tehnyt mieli saaristolaisleipää, etenkin mieheni siskon Maaritin pehmeää leipää. Se vaan on niin hyvää. Tänä aamuna sitten päästin, että nyt... nyt me sitä leivotaan. Tuumasta toimeen! Joka loppui hyvin lyhyeen, sillä ei ollutkaan kaikkia tarpeita :(

Voih ja oih... no mutta, nettiin ja etsimään ohjetta, joihin on tarpeita. Ja sitten löysin näiden ihanien muhkeiden herkullisten mallassämpylöiden ohjeen. Oi että ei sanat riitä kuvailemaan kuinka hyviä nämä ovat!!!

Alkuperäinen ohje löytyy Laihian Malals - sivuilta TÄÄLTÄ . Mä sain tästä ohjeesta 15 muhkeaa sämpylää. Ohjeesta poiketen, minä käytin 3-viljan sämpyläjauhoja, joihin olen vaan niiiiiin tykästynyt. Ja tähän voi hyvin käyttaa mallasmäskiä, jos on tehnyt kotikaljaa. Suosittelen kokeilemaan, jos tykkään mallasleivästä!

Vieressä olevat perunarieskat syntyivät toissapäivän lanttumuussin ja edellispäivän perunamuussin lopuista, joita oli sen verran vähän ettei ruuaksi enää riittänyt. Vähän lisää aineita niin syntyy herkulliset rieskat, jotka maistuvat parhaimmalle uunituoreena... kun voi sulaa päälle!


TAIKINA:

2 dl maltaita
2,5 dl kiehuvaa vettä
3 dl piimää
1 pss kuivahiivaa
3 tl suolaa
1 dl siirappia
0,5 dl öljyä
4 dl ruisjauhoja
4-5 dl 3-viljan sämpyläjauhoja ( tai vehnäjauhoja )


Mittaa maltaat kulhoon ja kaada kiehuva vesi päälle. Anna seistä puolisen tuntia. Lisää sinne sitten suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lämmittele piimä kattilassa. Itse lisäsin kuivahiivan piimään ( kun jossain joku kokki sen teki eikä ole sen jälkeen mulla taikina noussut huonosti ) Kaada piimä kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää muut jauhot. Lisää desi kerralla, ettei tule liikaa jauhoja. Jauhojen määrä riippuu maltaiden kosteudesta. Lisää siis sen verran, kunnes taikina on notkeaa. Itselläni taika jäi siis sormiin kiinni. Aina voi kohotuksen jälkeen lisätä jos siltä tuntuu. Anna kohota lämpimässä paikassa.

Ota kauhalla nokareita leivinpaperin päälle. Kohota sen aikaa, kun uuni lämpiää 225 asteeseen. Paista noin 15 minuuttia. Herkuttele!!!

Täältä löydät lisää ohjeita missä on käytetty maltaita tai mallasuutetta:

http://www.laihianmallas.fi/



PERUNARIESKAT

3-4 dl perunamuussia
1 kananmuna
suolaa
2-3 dl jauhoja

Sekoita kaikki aineet nopeasti yhteen. Älä turhaan sekoittele. Nosta leivinpaperille nokareita, jotka taputtelet sentin paksuisiksi levyiks jauhotetuin käsin. Pistele haarukalla. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Valmista! Nopeaa ja hyödyllistä käyttöä perunamuussi jämälle :)



Ei kommentteja: