maanantai 27. huhtikuuta 2009

Munkit












Eihän vappu ole mitään ilman munkkeja :D
Tässä tavallisten sekä rahkamunkkien ohje. Valmistus onkin melkein samanlainen teki kummat vaan.


Tavalliset munkit

5 dl maitoa
1 pala hiivaa (5ogr)
1 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kanamunaa
15 dl vehnäjauhoja
150 gr voisulaa


öljyä paistamiseen
sokeria



Rahkamunkit

2 dl maitoa
1 prk maitorahkaa
50 gr hiivaa
1-2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 muna
n. 10 dl vehnäjauhoja
1 dl sulaa voita

öljyä paistamiseen
sokeria



Kuumenna neste kädenlämpöiseksi. (kun teet rahkamunkkeja, lämmitä hieman enemmän jottei jäähdy liikaa kun olet lisännyt rahkan.) Liuota hiiva nesteeseen. Sekoita joukkoon suola, sokeri, kardemumma ja muna. Lisää jauhot vähitellen. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikina hyvin niin saat hyviä pullia. Anna nousta liinan alla, vedottomassa ja lämpimässa paikassa. Itse laitan joskus lämmintä vettä altaaseen ja astia siihen. Anna nousta kaksinkertaiseksi.

Kun taikina on noussut, vaivaa taikina hyvin. Tee pikkupullia, joiden annat kohota.

Kuumenna öljy kattilassa. Pidä kansi lähellä siltä varalta että öljy syttyy ja varo ettei joukkoon pääse vesipisaroita. Öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu noin minuutissa.

Tee pulliin reikä keskelle ja upota muutama munkki kerralla kuumaan rasvaan. Kääntele kunnes ovat kauniin ruskeita. Nosta reikäkauhalla (tai haarukalla) valmis munkki paperille, jotta rasva valuu pois ennen sokeroimista. Pyöritä sokerissa heti. Ja nauti :)



Ei kommentteja: