perjantai 15. kesäkuuta 2012

Kuivatut ruuat - Jauheliha

Me tykätään retkeillä ja telttailla. Haaveena olisi joskus mennä Karhunkierros pohjoisessa. Eli nyt vasta harjoitellaan. Ruokapuoli vaatii välilla miettimistä, jotta olisi kevyttä kantaa, helppoa valmistaa ja samalla maukasta.

Meillä on kasviskuivuri ja sillä ollaankin kuivattu mm. omenaa ja viime syksynä sieniä. Nyt kun taas päätimme lähteä pariksi päivää telttailemaan, päätin kokeilla jauhelihan kuivaamista. Lueskelin netistä ohjeita ja tällaiseen tapaan päädyin. Ja hyvin toimi pasta-aterian joukossa.

Kannattaan käyttää naudan paistijauhelihaa, joka on vähärasvaisempaa. Itse en maustanut edes suolalla, vaan päätin että maustan sitten kun käytän.
Paista jauhelihaa kunnes se on kypsä ja neste haihtunut. Tämä nopeuttaa kuivumista. Meidän kuivurissa on sen verran isot reiät ritilöissä, että laitoin joka toiseen ritilään leivinpaperin. Laitoin aina kaksi ritilää päällekkäin, alimmaisessa leivinpaperi. Ripottele kypsä jauheliha päällimmäisen ritilän päälle, jolloin "ylimääräinen" jauheliha tippuu leivinpaperin päälle. Kuivuri päälle ja anna kuivua ainakin yön yli tai kunnes jauheliha on rapisevan kuiva. Pussita.

Retkellä sitten ensin liotin jauhelihaa vedessä noin 20 minsaa ennenkuin aloin keittää sitä. Lisäsin sitten vain pasta-ateria pussin joukkoon ja nam, hyvää oli. Ja koko perhe ( nuorin 2v ) pysyi terveenä äidin kokeilusta ; )

Luontotalo vinkkaa että myös näitä voi kuivattaa mukaan:

- päärynä
- kiivi
- mustikka
- mansikka
- porkkana
- paprika
- tonnikala
- banaani
- tomaatti

joten kokeilemista olisi : )

Ei kommentteja: