torstai 2. lokakuuta 2014

Perunasämpylät

Lainaan kirjastosta paljon kirjoja koskien ruuanlaittoa, leipomista,  käsitöitä... mitä milloinkin pistää silmään. Nyt silmiin osui " leivo itse HYVÄÄ LEIPÄÄ" -kirja ja pakkohan se oli napata mukaan. Ja aika monta kokeiltavaa ohjetta siellä oli.

Tämä oli yksi niistä. Lähinnä sen takia, että kaapissa sattui olemaan eilisiä keitettyjä perunoita. Peruna raasteena taikinaan antamaan mehevyyttä. Toki perunaa voi käyttää muuhunkin mm rieskoihin. Mutta tänään näin...


21 kpl

300 gr keitettyjä perunoita ( 4 keskikokoista)
5 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl kauraleseitä
10-14 dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta perunat raastinraudalla. Kaada hieman lämmin vesi kulhoon ja lisää hiiva. Lisää sen jälkeen peruna, suola ja leseet. Lisää pikkuhiljaa jauhoja. Vaivaa yleiskoneella tai käsin kunnes irtoaa kulhon reunoilta. Jauhomäärä vaihtelee, joten älä lisää kaikkia kerralla. Varaa myös jauhoja leivinpöydälle.

Peitä kulho kelmulla ja nosta uuniin kohoamaan noin 40 minuutiksi. Kaada taikina sitten jauhotetulle pöydälle ja vaivaa muutaman kerran. Leivo sämpylöitä.. Nosta leivinpaperin päälle pellille ja anna kohota liinan alla sen aikaa, kunnes uuni lämpiää 250 asteeseen.

Voitele kananmunalla ja ripottele päälle leseitä. Paista keskitasolla noin 10 minuuttia. Jäähdytä ritilällä. Nauti voin kera!


Ei kommentteja: