torstai 19. joulukuuta 2013

Minun macaronsit





















Tässä nämä minun macaronsit sitten ovat :)
Aika tekeminen niissä oli, mutta ihan tyytyväinen olen noihin pinkkeihin. Suklaiset olisivat voineet olla sileämmät. Eli olisi mantelijauhoa tarvinnut vaan sihtaa enemmän / paremmin.

Lisää tietoa ja ohjeita tulossa.



Piparilaatikot











































Tässä vinkiksi mitä voi tehdä piparitaikinasta. Nettihän on täynnä vaikka ja mitä ihania vinkkejä. Minun tekisi mieli kokeilla tehdä pyöreitä rasioita ja piparikuusia :) katotaan koska ne toteutuu.

Joka joulu tulee kyllä tehtyä sydämiä ja kukkapipareita, jotka sitten koristelen pikeerillä, rösseleillä ja nauhoilla... laittelen niitä sitten kotia koristamaan tai annan tuliaisina joulun alla.



PIPARILAATIKOT:

Tee taikinasta 6 kpl samankokoisia neliöitä. Paista ja koristele. Liimaa 4 palaa yhteen pohjan päälle. Itse tykkään käyttää liimaamiseen sulatettua sokeria. Täytä vaikka suklaalla. Liimaa kansipala päälle.



PYÖREÄT PIPARIRASIAT:

Ei ole niiiin vaikeaa, mutta vaatii kärsivällisyyttä ja hieman tarkkuutta.
Tee ensin kaavat eli pohja, kansi ja reuna kahdessa osassa. Pienen tein tonnikalapurkin mukaan ja isomman kukkaruukun. Leikkaa leivinpaperista suikale, jonka päällä paistat reunat. Paistettuasi reunat, itse paistoin yhden kerralla, nosta reuna suikaleen avulla jäähtymään pyöreän astian päällä ( minkä mukaan teit mallin ) Aseta reuna huolellisesti keskelle astiaa ja katso että päädyt painuvat myös astiaa vasten ( muuten saumat jää irvistämään ) ja että rauna on suorassa. Anna jäähtyä ja nosta pöydälle vielä kovettumaan. Koristelin pikeerillä ennen sokerilla liimaamista. Reunoja vähän raastoin suoriksi raastinrautaa vasten tai veitsellä. Täytä suklaalla, makeisilla tms. Kannen jätin liimaamatta kiinni.



Punajuurikeitto













Punajuurikeittoa on nyt viime aikoina ollut enemmän blogeissa esillä. Vaikutti hyvältä. Ja kun kaapissa oli vielä punajuuri, päätin kokeilla. Tosin alkuperäisessä ohjeessa oli aurajuustoa, mitä meillä ei tällä kertaa ollut kotona. Mutta toimi hyvin ilmankin sitä :)


600 gr punajuuria
2 pientä jauhoista perunaa
1 porkkana
1 punasipuli
vettä
suolaa
mustaapippuri
1-2 tlvalkosipulitahnaa
1-2 dl kermaa


Kuori ja pilko kasvikset. Keitä ne suolavedessä kypsiksi. Kaada keitinvesi talteen. Soseuta kasvikset. Lisää mausteet, kerma, ja valkosipulitahna. Sekoita tasaiseksi. Lisää keitinvettä, mikäli tuntuu vielä paksulta. Anna hetki hautua vielä. Nauti smetanan ja hyvän arinaleivän kanssa niin johan maistuu.



tiistai 17. joulukuuta 2013

Jouluiset kuppikakut





















Devils food cake muffinsina, päälle kokeilin pursottaa kermasta kukkaa, joiden päälle sitten laitoin jouluisen sokerimassakoristeen. Yksinkertaista, mutta hyvää!

ps. pääsin leivontakurssilla kokeilemaan sellaista kaulinta, jolla tehdään tuo puun pinta... se oli aika kiva :)


Kinuskikastike

Tähän ajattelin koota kinuskikastikkeen ohjeita sekä viisaita vinkkejä mitä tulee vastaan. Jos niistä olisi Sinullekin apua.


 KINUSKIKASTIKE:

2 dl kermaa
1,5 dl fariinisokeria
ripaus suolaa
nokare voita

Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Sekoita puuhaarukalla ja keitä muutama minuutti, kunnes kastike sakenee.

Kinuskin keittoaika riippuu kerman tuoreudesta: mitä tuoreempaa kerma on, sitä kauemmin sitä pitää keittää, jopa 10-15 minuuttia. Lisäksi vispikerma sakenee nopeammin kuin kuohukerma.


Saat kinuskikastikkeesta kolakastiketta, kun lisäät kermaseokseen 2 tl kaakaojauhetta ennen kuumentamista.

Joku on saanut vinkin käyttää tomusokeria, jotta kinuskista tulee leikattavampaa. Tähän minun täytyy perehtyä enemmän...


Joulukakku luumuhillolla ja valkosuklaamoussella














Joulun alla oleville synttäreille tehtiin joulun makuinen kakku.
Pohjana kokeilin tällä kertaa Kinuskikissan Jouluista Maustekakkupohjaa. Maku olikin tosi herkullisen jouluinen. Suosittelen kokeilemaan.
Siihen sitten täytteeksi luumuhilloa ja meillä perinteinen valkosuklaamousse. Ja hyvää tuli! Koristeena kermaa kuin lumi - kun oikeaa ei vaan vielä näy - marsipaanista tehty joulutähti ja pari kanelitankoa, niin ja... puolukoita taas :) Ne on vaan niin kauniita.



KAKKUPOHJA:

3,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl inkivääri
1 tl pomeranssia
1 tl kardemummaa
150 gr voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl maitoa


KOSTUTUS:

omenamehu


TÄYTE:

1 prk luumuhilloa
omenamehua
1 prk kermaa
1 prk rahkaa
1 levy Pandan valkosuklaata


KUORRUTUS:

1 prk FloraVispiä
0,5 prk rahkaa
vaniljasokeria ja sokeria maun mukaan


Lämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota irtoreunavuoka, itselläni oli 26cm.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitelle ja hyvin sekoittaen. Älä enää vatkaa kovasti. Lisää joukkoon ensin jauhoja ja sitten vuorotellen jauhoja ja kädenlämpöinen maito. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla noin 55 minuuttia. Kumoa aika pian.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Vaahdota kerma ja lisää rahka. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovasti mikrossa. Anna jäähtyä ja lisää kerma-rahkaseokseen. Jos suklaa on liian kuumaa, moussesta tulee rakeista.
Kokoa kakku vuokaan, laita ensin paistetun kakun pohja. Kostuta omenamehulla.  Täytä hillolla ja valkosuklaamoussella. Peitä kakku kelmulla ja anna maustua mielummin yön yli jääkaapissa. Kumoa kakku tarjoiluastialle.
Vaahdota Flora Vispi ja lisää rahka. Mausta sokereilla maun mukaan. Koristele mielesi mukaan. Itse yritin tehdä lunta reunoille :)



Joulukakku kinuskikermalla ja puolukkahillolla






















Lehtiä lukiessa, on hyvä olla puhelin lähettyvillä. Miksi? Jotta voi ottaa kuvan hyvänkuuloisesta ohjeesta ;)
Tämän ohjeen löysin niin. En valitettavasti kyllä muista mikä lehti, mutta ohjeen vieressä oli maininta, että Terttu ( ohjeen laatija ) voitti tällä ohjeella Kotilieden joululeivontakilpailun vuonna 2004. Että olisko ollut ihan joku Kotiliesi ;)
Ohje kuulosti sen verran herkulliselta, että päästin kokeilla näin joulun alla. Joulumausteinen pohja, ruisjauhot sekä puolukkahillo houkutteli kakun täytteenä. Hillon seuraksi päätin kokeilla kinuskikermaa, eikö puolukka ja kinuski sovi aina yhteen ;)

Kinuskikerman kanssa oikaisin tällä kertaa, mikä oli virhe. Mutta opettavainen. Lisäsin siis vaan valmista kinuskikastiketta kermaan ja lisäsin liivatetta. Opin tässä sen, että liivatetta käyttäessä maku laimenee, aika paljonkin. Näin ollen kinuski ei kauheasti maistunut kermassa :( Eli kun seuraavalla kerralla aion kokeilla, keitän kinuskin itse, jäähdytän kunnolla ja vaahdotan sitten :) Vinkiksi teillekin. Mutta tässä itse ohje:


KAKKUPOHJA:

4 kananmunaa
2 dl sokeria
150 gr voisulaa
1 dl piimää
0,5 tl soodaa
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1,5 tl kardemummaa
0,5 tl neilikkaa
4 dl ruisjauhoja


KOSTUTUS:

omenamehu


TÄYTE:

puolukkahilloa
2 dl kermaa
2 dl fariinisokeria
( 2 dl kermaa + 1 prk valmista kinuskikastiketta, 2 liivatetta maitotilkkaan )


KUORRUTUS:


1 prk kermaa
0,5 prk rahkaa
2 tl vaniljasokeria
sokeria maun mukaan
vihreää pastaväriä
sokerimassalehdet ja puolukoita


Keitä kinuski kermasta ja fariinisokerista valmiiksi vaikka edellisenä päivänä. Anna jäähtyä jääkaapissa yön yli. Vaahdota kun olet täyttämässä kakkua.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka. Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita mausteet ja kohotusaineet ruisjauhoihin.
Vaahdota kananmunat ja sokeri. Lisää joukkoon voisula, piimä ja kuivat aineet. Kaada taikina vuokaan ja paista uunissa noin tunti. Anna hetki jäähtyä ja kumoa sitten.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Kostuta omenamehulla. Kokoa kakku paistovuokaan laittamalla pohja alimmaiseksi. Täytä kinuskikermalla ja puolukkahillolla. Anna maustua jääkaapissa mieluusti yön yli.

Kuorrutusta varten vaahdota kerma ja lisää rahka. Värjää pastavärillä. Varo vaahdottamasta kermaa liikaa. Voit myös lisätä värin kermaan alkuvaiheessa. Mausta sokereilla maun mukaan. Pursota ja koristele mielesi mukaan. Itselläni oli lehdet valmiina ja puolukoita pakkasessa, joten otin ne käyttöön :)



perjantai 13. joulukuuta 2013

Lussebulle - Luciapulla - Sahramipulla 13.12





















Kyllä Luciapäivänä tarvii olla lussepullaa :) Se kait tarttui Ruotsissa asuessa. Ja hyviähän nämä ovat. Usein teen normi pullataikinan, laitan sahramin maidon joukkoon, kun sitä lämmitän. Näin siitä irtoaa enemmän makua ja väriä.

Tänä vuonna kokeilen Leila Lindholmin ohjetta ja... kyllä tämä ohje oli niiiin hyvä. Pullista tuli todella pehmeitä ja muhkeita... Joten jatkossa taidan tehdä tällä ohjeella :) Sen verran muokkasin sitä, että täyttettä en laittanut ja päällekin vain voitelu kananmunalla ja koristeeksi rusinat - perinteinen lussebulle ;) Minä tein vain pienen 2,5dl taikinan, mutta siitäkin tuli jo 17 pullaa.


TAIKINA:

2,5 dl PUNAISTA maitoa ;)
1 pss sahramia eli 0,5gr
25 gr hiivaa
125 gr rahkaa
1 dl sokeria
0,25 tl suolaa
50 gr huoneenlämpöistä voita
n 8 dl vehnäjauhoja

voiteluun kananmuna
koristeeksi rusinoita


Lämmitä maito, johon on lisätty sahrami, 37 asteeseen eli kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää rahka, sokeri sekä suola. Alusta jauhoja joukkoon. Lisää pehmeä huoneenlämpöinen voi taikinaan. Alusta loput jauhot mukaan. Taikina saa olla hieman tahmea ja tarttua käsiin, mutta irrota kuitenkin reunoista.
Kohota kaksinkertaiseksi. Leivo n 20cm sormenpaksuisia tankoja, jotka kieputat s-kirjaimen muotoon. Kohota liinan alla. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele pullat kananmunalla ja laita rusinat koristeeksi. Paista noin 8-12 minuuttia, kunnes ovat kullankeltaisia :P


tiistai 3. joulukuuta 2013

Punajuurivuoka






















Kaapissa oli 2kg punajuuria. Mitäs mä niistä tekisin??? Punajuurivuokaa...? mikäs vois olla hyvä ohje? Nettiin siis .... ja tämän ohjeen löysin Marttojen sivuilta, vaikka alkuperäinen ohje on jostain Kodin Kuvalehden numerosta.

Muita samantyylisiä toki on, hieman erilaisina. Seuraavalla kerralla, kyllä, teen tätä toistekin, kokeilen ilman aurajuustoa ja käytän kermaa, ns arkisempi ;) Suosittelen kokeilemaan! jätä aurajuusto pois, jos ei ole sinun makuun. Mutta kokeile :P


0,5 kg punajuuria
öljyä
1 sipuli
aurajuustoa ( laitoin puolet kolmiopaketista )
1 prk Creme Bonjour Cuisine Valkosipuli ja yrtit
suolaa
mustapippuria

TAI

1 kg kg punajuuria
2 sipuli
2 dl kermaa ( tai vaikka pippurimakuinen kerma)
1 prk Creme Bonjour Cuisine
suolaa, pippuria


Pese ja kuori punajuuret. Raasta karkealla. Kuori ja silppua sipuli. Murusta joukkoon aurajuusto ja kaada mukaan Creme Bonjour. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada seos öljyttyyn vuokaan. Paista 200 asteessa noin 1-1,5 tuntia. Helposti herkullista!